Projekat: 
Bečej - grad sova

16.12.2015

U okviru projekta „Bečej - grad sova“ za koji smo dobili sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine u iznosu od 60000 dinara, napravili smo veliku edukativnu tablu koja se nalazi kod Vojvođanske banke, o noćnim stanovnicima opštine Bečej – sovama utinama. Tabla će nas podsetiti na činjenicu da je Bečej jedno od najvećih zimovališta sove utine u zemlji ( neki kažu i na svetu!). Prva je naravno Kikinda u kojoj se tokom zime okupi jato koje broji preko 700 jedinki. U prošlogodišnjoj akciji koju smo izveli zajedno sa Društvom za zaštitu ptica Srbije izbrojano je 345 sova u najužem centru Bečeja.


Danas, pre početka postavljanja table u centru, u delu: „budžak“ kod Vojvodjanske banke i prostoru ispred zgrade SO Bečej smo izbrojali oko 210 primeraka ove vreste. Ovoga puta nismo brojali jedinke jata koje se nalazi u dvorištu SO Bečej.
 

Kako bismo na pravi način obeležili početak informisanja naših sugrađana o ovim divnim i misterioznim pticama, održali smo edukacije onima koji nasleđuju ovaj grad od nas – našim školarcima. Klinci su bili divni, videli su Bečejske sove dvogledima izbliza, naučili su mnogo o navikama, životu, karakteristikama, ishrani, letu, lovu, kao i o mnogim drugim zanimljivostima koje krase njihovo postojanje, a takođe su imali prilike da nauče ponešto i o ostalim pticama grabljivicama Panonske nizije.


Pored toga iz sredstava ovog projekta smo kupili i nešto stručne literature: to je nova knjiga pod nazivom „Ptice Srbije – kritički spisak vrsta“ i dva ornitološka časopisa Detlić, koja ćemo pokloniti Narodnoj biblioteci, da dopunimo fond stručne literature o našem prirodnom nasleđu.


Sredstava koje smo dobili ovim projektom štampan je edukativni materijal plakati na kojima se nalaze domaće grabljivice.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now