top of page

Akcije uređenja
Goranskog Parka

01.04.2017.

U subotu, 01.aprila 2017. sa početkom u 09h održaće se akcija uređenja Goranskog parka. Za učesnike je obezbeđen doručak i ručak, kao i osveženje tokom akcije. Svaki učesnik treba da ponese alat: grablje, motiku, ašov i sl., kao i pribor za jelo-tanjir i escajg. Molimo građane Bečeja da se u što većem broju odazovu ovoj akciji kako bi svi zajedno mogli da uživamo u prelepoj Bečejskoj oazi- Goranskom parku.
Organizatori akcije: Ekološka mreža Panonika, udruženje "Jugend bildet - Mladi rade" iz Berlina, Pokret Gorana, JP Komunalac Bečej, Planinarsko društvo Bečej, ljubitelji Goranskog parka, Srednja tehnička škola, i građani Bečeja...
Radilo se i uradilo na zadovoljstvo svih!

Uz sunčano vreme i optimizam učesnika, Ekološka mreža ''Panonika'' uz podršku lokalne samouprave i u saradnji sa TO Bečej, JP ''Komunalac'' Bečej, Pokretom Gorana Bečej, Planinarskim društvom Bečej, Tehničkom školom Bečej, Potisje Bečej doo, Odredom izviđača ''Ivo Lola Ribar'' Bečej i ostalim zainteresovanim građanima, uspeli su u svojoj nameri da naprave akciju prolećnog uređivanja Goranskog parka, prelepe Bečejske oaze. Naime, radilo se nekoliko poslova istovremeno: šišanje žive ograde oko stazica, sakupljanje opalog lišća i granja, košenje trave, sakupljanje smeća, izravnavanje zemljanih nanosa koji su nastali tokom izgradnje staza, i drugo. Iako je ostalo još poslova oko uređenja, organizatori su izuzetno zadovoljni postignutim rezultatuma. Ovo je bila najmasovnija radna akcija do sada, a učestvovalo je između 130 i 150 učesnika. Skup je bio u 9h u Goranskom parku, a učesnici su nakon doručka podeljeni u radne grupe i svakoj grupi je dodeljen određen posao. Rad je trajao do 13h, kada je bio serviran ručak. Celu akciju propratili su predstavnici lokalnih medija. Učesnici su bili zadovoljni akcijom i kvalitetnim vremenom provedenim u prirodi. Potrebno je organizovati bar još jednu ili dve ovakve akcije kako bi se završili predviđeni radovi i Goranski park doveo u željeno stanje. Zahvaljujemo se svima koji su uzeli učešće i pomogli da Goranski park bude mesto u kome ćemo svi uživati.

29.10.2016

Juče je održana radna akcija u našem Goranskom parku. U akciji  je posađeno čak 26 novih sadnica, od kojih su 10 POTPUNO NOVE VRSTE U NAŠEM PARKU! To znači da smo ga obogatili drvima za skoro 10% za jedno pre podne, što je odlično! Ovim smo povećali atraktivnost parka unoseći potpuno nove nove vrste u njega, jer krajnji cilj i jeste da Park što pre preraste u botaničku baštu u kojoj je ključna stvar raznovrsnost biljnih vrsta. Pored drva, posadili smo i 10 novih žbunova i izvesnu količinu ukrasnog bilja i cveća. To znači da smo povećali ukupnu raznovrsnost za 15%! Na akciji je bilo oko 50 građana. Akciju je organizovala neformalna grupa građana koju je koordinira Ksenija Markov, uz podršku Turističke organizacije opštine Bečej i NVO Panonika. Akcija je bila održana u Goranskom parku 29.10. sa početkom u 8.00 sati.

03.10.2015.

TEKU RADOVI NA UREĐENJU GORANSKOG PARKA... malo, po malo! :)
Juče, 03.10.2015. godine, održana je još jedna akcija uređenja Goranskog parka.
Akciju su organizovali tetka Ksena i Panonika uz podršku JP Komunalac, Pokreta gorana Bečej, Kancelarije za mlade, srednje Tehničke škole i naravno građana opštine Bečej.

Odazvalo se 40 građana
Podelili smo se u tri grupe u odnosu na potrebe poslova koje smo želeli da uradimo.
Prva grupa je sadila cveće. Neki naši sugrađani su donirali cveće Goranskom parku koje je trebalo zasaditi i urediti.
Voja Reljin je donirao 10 arizonskih čempresa Goranskom parku koji su juče zasađeni.
Druga grupa je sakupljala otpad po Parku i orezivala žive ograde.
Treća grupa je krčila onaj već čuveni deo sa kojim još nismo izašli na kraj. Fali nam još jedan, dva dana ili veći odziv građana na akciju da bismo to uspeli da uradimo onako kako smo zamislili... ali uspećemo! :)
Pre početka akcije bio je tradicionalni vojvođanski doručak, a polako imamo i svoj tradicionalni vojvođanski ručak – paprikaš, u dve varijante - mesni i bezmesni, a oni koji su probali ovaj drugi kažu da je kao mesni...! :)
Neki mediji su lepo ispratili našu akciju.

Hvala svima! Čućemo se, na proleće nastavak!

bottom of page