15.jun 2017.

Pomozite mladim sovama da prežive pad

Juče oko 19 časova dobili smo poziv od našeg sugrađanina, koji želi da ostane anoniman, a koji nas je obavestio da je jedno mladunče SOVE UTINE (male ušare) ispalo iz gnezda u Zelenoj ulici. To je česta pojava u ovo doba godine da sove ispadaju iz gnezda i nađu se na trotorau prometnih ulica.

Treba postupiti na sledeći način:
Pogledajte pažljivo okolno drveće, jer se na njemu sigurno nalazi gnezdo sove utine. Sasvim je moguće da ćete pažljivim posmatranjem spaziti i roditelje na nekom od stabala u blizini što je siguran znak da je gnezdo zaista tu (imali smo sreće da spazimo verovatno ženku na platanu koji se nalazi na suprotnoj strani ulice).
Onda uzmite merdevine, odnosno zvonite na nečija vrata i zamolite ljude da vam izađu u susret i da vam pozajme merdevine kako bi sovu vratili na stablo. Ukoliko ne znate na kom stablu se nalazi gnezdo, svakako sovu podignite gore i ostavite je na visini na drvetu (zbog pasa i mačaka). Roditelji će je brzo pronaći i nastaviti da se o njoj brinu.
Mi smo uradili ovako i sova je srećno vraćena baš u njeno gnezdo u kome su pored nje bila još dva mladunčeta.

Svaka druga strategija je pogrešna!

Brojni su razlozi zbog čega sovu NE TREBA odneti kući u pokušaju da je odhranite do vremena kada je sama sposobna da poleti. Na ovaj način vraćeni mladunci, u 80% slučajeva, neće preživti u prirodi, jer nisu naučili da se brinu o sebi. Neki će dobronamerni građani “ubiti” mladunče sove pogrešnim načinom ishrane, jer se ona hrani uglavnom miševima i voluharicama. Takođe, zajedno sa mesom joj treba ubacivati i dlake drugih životinja, kako bi uspela da sve to svari na pravi način. Poklanjanje male sove zološkom vrtu je, takođe, loša odluka, kojom se ona osuđuje na doživotnu robiju.

Hvala našem sugrađaninu koji je poslušao naš savet i pomogao nam, odnosno, mi smo njemu pomogli, da se sova vrati u gnezdo.

Pročitajte više o tome na adresi Centra za zaštitu sova Srbije:
 http://sove.org.rs/mladunac-utine-pomoc.html

mladunce utine
sova 2017 2
sova 2017 4
sova 2017 3
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now