Projekat: 
Goranski park - Ekoturistička atrakcija opštine Bečej

14.12.2015.

Postavljanje malih info tabli u Goranskom parku u Bečeju.
 

Prošle godine je Ekološka mreža Panonika realizovala projekat “Zeleni fond Goranskog parka”, kojim je napravljen popis drveća  svih vrsta kao i žbunja koje raste u Parku, a kojih ima približno 100 vrsta. 
Napravljana je baza podataka o svakom drvetu u Goranskom parku, izrađen je website:  na kome se nalaze podaci i JPS lokacije svakog stabla.


Ekološka mreža Panonika je sprovela usmenu anketu o poznavanju vegetacije u našem okruženju. Većina ispitanika i posetilaca parka nije znala odgovor na jednostavno pitanje: "Šta misliš koje je ono drvo?" 
Sa postavljenim tablama će svaki posetilac parka dobiti osnovno znanje o vegetaciji u parku. 
U nedelju 13.12. postavljeno je prvih 10 infotabli iz sredstava projekta - „Ekoturistička atrakcija – Goranski park u Bečeju“. Na velikoj tabli se nalazi lista drveća i žbunja i mapa sa markerima, a na malim tablama se nalaze informacije o: poreklu, rasprostranjenosti, starosti, visini i širini stabla itd, vrsta: ginko, jela, grab, močvarni čempres, bela topola, hrast lužnjak stubasti, crna topola ili jablan, crni i beli bor, likvidambar...


Plan nam je da u Goranskom parku postavimo table za pojedinačne predstavnike svake vrste (97 vrsta), koje se nalaze u parku. Podršku projektu je dao Pokrajinski sekretarijat za privredu, saradnici na projektu su bili: Komunalac Bečej, Direkcija za izgradnju, Pokret gorana i bečejska firma Dizajn plus.

15.12.2015.

INFORMATIVNA TABLA U GORANSKOM PARKU
 

Ekološka mreža Panonika je danas (15.12.) imala akciju postavljanja Velike informativne table,  na ulazu u Goranski park. 

Na tabli se nalazi spisak svih vrsta drveća (57) i žbunja (40) koje raste u Goranskom parku. Zapamtite da je ukupan broj različitih vrsta, koje nastanjuju Goranski park oko 100! Da biste bili svesni tog broja, pokušajte, u ovom času, da nabrojite vrste drveća koje poznajete ili koje vam padnu na pamet. Gotovo smo sigurni da nećete preći broj 25. Takođe na info-tabli se nalazi i velika mapa Goranskog parka na kojoj je markerom označena lokacija predstavnika svake vrste drveća i žbunja. Pa... Ako do sada niste znali kako izgleda GINKO, MOČVARNI ČEMPRES, ili LIKVIDAMBAR... sada ćete znati. 

Planirane aktivnosti na postavljanju info tabli ovom današnjom akcijom nisu završene. Sledećeg vikenda ćemo postaviti prvi set malih tabli, koje će se nalaziti neposredno pored predstavnika svake vrste drveća ili žbunja.

Ovom akcijom će naš Goranski park postati značajno atraktivniji i zanimljiviji kako nama samima tako i posetiocima koji dolaze u naš grad. Nemerljivi doprinos ovih tabli je u njihovom edukativnom smislu. Naše učiteljice ili nastavnici biologije će od sada imati mogućnost da svojim učenicima pokažu primerke drveća i žbunja uživo, kako bi usvajanje znanja naših klinaca bilo lakše i zanimljivije. 

 

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu. Partneri na projektu su Lokalna samouprava – direkcija za izgradnju i JP Komunalac Bečej. Firma koja je bila zadužena za izradu tabli je bečejska firma Dizajn plus.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now